Στις 2 Απριλίου του 1768, ο Γάλλος Θαλασσοπόρος Λουί Αντουάν ντε Μπουγκενβίλ, κατά τον πρώτο Γαλλικό περίπλου της Γης, εντόπισε στον ορίζοντα του Ειρηνικού Ωκεανού το νησί της Ταϊτής. Αφού το προσέγγισε, αγκυροβόλησε και μαζί με το πλήρωμα του αποβιβάστηκε στις ακτές του για να το εξερευνήσει. Οι Γάλλοι, έτυχαν θερμή υποδοχή από τους ντόπιους. Ο Μπουγκενβίλ απέκτησε φιλικές σχέσεις με τον αρχηγό του νησιού ενώ πολλοί από τους άνδρες του πληρώματος, ανέπτυξαν ερωτικές σχέσεις με τις γυναίκες του νησιού. Το εύφορο κλίμα που υπήρχε μεταξύ των Γάλλων και των ιθαγενών, ενέπνευσε τον Μπουγκενβίλ να ονομάσει το νησί Νέα Κύθηρα, παρομοιάζοντας το με το θέμα του πίνακα “Η επιβίβαση για τα Κύθηρα” του Αντουάν Βατό. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, λίγο πριν αποπλεύσει από το νησί για να συνεχίσει την εξερεύνηση, τον επισκέφθηκε ο αρχηγός του νησιού για να τον αποχαιρετήσει, έχοντας μαζί του έναν νεαρό δεκατριών ετών. Αυτός ήταν ο Αουτόρου. Ο Αουτόρου, ήθελε να ακολουθήσει τον Γάλλο εξερευνητή και να γνωρίσει μαζί του τον Κόσμο. Ο αρχηγός της φυλής, παρακάλεσε τον Μπουγκενβίλ να τον πάρει μαζί του. Ο Μπουγκενβίλ, βλέποντας στην επιθυμία του νεαρού Ταϊτινού την ευκαιρία να παρουσιάσει για πρώτη φορά στον Γάλλο Βασιλιά Λουδοβίκο τον 15ο, έναν αυτόχθονα από τα νησιά του Ειρηνικού, δέχθηκε και του υποσχέθηκε μετά από αυτό το ταξίδι να τον επιστρέψει στην Ταϊτή.
Ο Μπουγκενβίλ, έχοντας πλέον μαζί του τον Αουτόρου, συνέχισε το ταξίδι του περνώντας από τα Νησιά Σαμόα, τα Νησιά Βανουάτου, τις βόρειες ακτές της Νέας Γουινέας όπου και ανακάλυψε το νησί που σήμερα φέρει το όνομα του και μέσω της Μπατάβια και του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, στις 16 Απριλίου του 1769, κατέπλευσε στο λιμάνι του Σαν Μαλό έχοντας πραγματοποιήσει τον Πρώτο Γαλλικό Περίπλου της Γης. Εκείνη την μέρα, ο Αουτόρου γινόταν ο πρώτος Πολυνήσιος που έφτασε στην Ευρώπη. Οι Γάλλοι επιστήμονες της εποχής, μελέτησαν την συμπεριφορά του, τις συνήθειες του και την γλώσσα του. Δεκαπέντε ημέρες μετά την άφιξη του στην Γαλλία, ο Μπουγκενβίλ τον πήγε στις Βερσαλλίες και τον παρουσίασε στον Βασιλιά Λουδοβίκο. Το γεγονός αυτό, έκανε διάσημο τον Αουτόρου στην Γαλλική κοινωνία. Ο νεαρός πολυνήσιος, προς ικανοποίηση της περιέργειας πολλών ευγενών να γνωρίσουν από κοντά έναν εξωτικό αυτόχθονα από την άλλη πλευρά της Γης, δεχόταν συνεχώς προσκλήσεις σε δεξιώσεις και δείπνα, ζώντας και μαθαίνοντας έτσι τον κατά πολύ διαφορετικό για εκείνον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.
Μετά από ένα έτος, ο Μπουγκενβίλ, αποφάσισε πως ο Αουτόρου έπρεπε να επιστρέψει στο νησί του και την οικογένεια του. Αναχώρησε από την Γαλλία στις 4 Μαρτίου του 1770 με την φρεγάτα Μπρισόν η οποία είχε τελικό προορισμό τον Μαυρίκιο. Ο Αουτόρου, παρέμεινε στον Μαυρίκιο περιμένοντας κάποιο επόμενο πλοίο που θα είχε προορισμό την Ταϊτή. Το πλοίο αυτό, ήρθε μετά από έναν χρόνο. Ο Αουτόρου όμως δεν έφτασε ποτέ στο νησί του. Πέθανε στις 7 Νοεμβρίου του 1771 κατά την διάρκεια του ταξιδιού από την ασθένεια της ευλογίας και το σώμα του ρίχτηκε στην θάλασσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου