Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

1893: Ο Χάρτης του Καθηγητή Ορλάντο Φέργκιουσον που απεικονίζει την Γη, σύμφωνα με την Βίβλο.




  Αν και η σφαιρικότητα της Γης είχε γίνει αντιληπτή από την αρχαιότητα στους επιστήμονες της εποχής, κατά την κοινή αντίληψη η Γη ήταν επίπεδη και παρέμεινε έτσι για αιώνες, μέχρι αυτό να αποδειχθεί και στην πράξη. Ένας απλός άνθρωπος - για παράδειγμα, κατά την Ρωμαϊκή Εποχή - δεν μπορούσε να κατανοήσει πως το σταθερό έδαφος που πατάει στην ουσία κινείται ενώ ο Ήλιος που φαίνεται να κινείται, είναι σταθερός σε σχέση με την Γη. Αν μέχρι κάποια εποχή η θεωρία της Επίπεδης Γης μπορούσε να αμφισβητηθεί, με την καθιέρωση του Χριστιανισμού και τον ερχομό του Μεσαίωνα, αυτή η αμφισβήτηση θα έβαζε σε κίνδυνο την ζωή όποιου την τολμούσε αφού θα τον έφερνε αντιμέτωπο με την Ιερά Εξέταση κατηγορούμενος για βλασφημία. Διότι σύμφωνα με την Βίβλο, η Γη είναι επίπεδη.

  Το 1893, αν και η σφαιρικότητα της Γης είχε αποδειχθεί και στην πράξη αφού τα πλοία των Ευρωπαίων είχαν φτάσει σε όλο τον Κόσμο με αρκετά από αυτά να τον έχουν περιπλεύσει, ένας καθηγητής, ο Ορλάντο Φέργκιουσον, έφτιαξε έναν παγκόσμιο χάρτη, σύμφωνα με τις αναφορές της Βίβλου, όντας (;) πεπεισμένος πως η Γη είναι επίπεδη και σταθερή.

Ο χάρτης έχει ως τίτλο "Χάρτης της τετράγωνης και σταθερής Γης". Ακολουθεί το όνομα του και η περιοχή τού "Hot Springs, South Dakota"

Κάτω από τον τίτλο, υπάρχει η σημείωση: "Τετρακόσια εδάφια της Βίβλου καταδικάζουν την θεωρία της σφαιρικότητας και της αιωρούμενης γης. Ο χάρτης αυτός είναι ο παγκόσμιος χάρτης της Αγίας Γραφής".

Κάτω από την απεικόνιση της Γης, παραθέτει μέρος των εδαφίων της Αγίας Γραφής που αναφέρονται στο σχήμα του κόσμου.

  Στην δεξιά μεριά, απεικονίζονται δύο άνθρωποι που κρατιούνται από την Σφαιρική Γη, αντικρούοντας την θεωρία της περιστροφής της τόσο από τον εαυτό της όσο και από τον Ήλιο, σημειώνοντας: "Οι άνδρες αυτοί πετάνε με την Γη, με ταχύτητα 65000 μιλίων γύρω από τον Ήλιο και ταχύτητα 1042 μιλίων γύρω από τον εαυτό της. Σκεφτείτε αυτή την ταχύτητα!" Υποστηρίζοντας πως αν η Γη είχε αυτή την ταχύτητα, δεν θα έμενε κανείς απάνω της, αγνοώντας προφανώς κάθε νόμο βαρύτητας.

Αριστερά απεικονίζεται και το πρόσωπο του καθηγητή

Κάτω δεξιά, υπάρχει μία άλλη σημείωση στην οποία ο καθηγητής γράφει: "Στείλτε 25 σεντς για (να αποκτήσετε) ένα βιβλίο που εξηγεί την πλατύτητα και σταθερότητα της Γης εκτοπίζοντας μια και καλή την θεωρία της σφαιρικότητας. Θα διδαχθείτε πως να προβλέπετε τις εκλείψεις. Αξίζει το βάρος του σε χρυσό".

Όσο για τον Ήλιο και την Σελήνη, βλέπουμε πως περιφέρονται γύρω από το κέντρο της Επίπεδης Γης, ενώ μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας της Γης, υπάρχει ένα κοίλο με τέτοιο τρόπο που αν κάποιο στην Ελλάδα κοιτούσε προς τον ουρανό, θα έβλεπε και τους πάγους στην περιφέρεια της Γης!

Τέλος, οι τέσσερις άγγελοι που απεικονίζονται στον χάρτη, είναι οι τέσσερις άγγελοι που αναφέρονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη οι οποίοι - σύμφωνα με τις γραφές - στέκονται στις τέσσερις άκρες της Γης. Για τον λόγο αυτό, ο καθηγητής προσάρμοσε τον δίσκο σε τετράγωνο πλαίσιο.

  Για τον καθηγητή Φέργκιουσον, δεν γνωρίζουμε πολλά και ίσως να μην γνωρίζαμε καν για εκείνον αν δεν διασωζόταν αυτός ο χάρτης. Όσο για την δημιουργία του χάρτη αυτού, ίσως πράγματι να απεικόνιζε τις πραγματικές πεποιθήσεις του καθηγητή για το σχήμα της Γης, ίσως πάλι να αποσκοπούσε σε κάποιο κέρδος εκμεταλλευόμενος την Χριστιανική πίστη κάποιον ανθρώπων σε μια εποχή που για πολλούς ακόμη, η θρησκεία ήταν η κύρια εξήγηση των πάντων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου