Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Βίλεμ Γιάνσζουν: Ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε στην Αυστραλία.

   Από το 1594, οι Ολλανδοί είχαν αρχίσει τα πρώτα τους ταξίδια προς την Ασία, χρηματοδοτούμενα από εμπόρους, με σκοπό να αποσπάσουν μέρος από την εμπορική κυριαρχία των Πορτογάλλων στην Ασία. Τον Αύγουστο του 1601, όταν ο Ολιβιέρ φαν Νουρτ επέστρεψε στο Ρότερνταμ μετά από τον πρώτο περίπλου της Γης που πραγματοποιήθηκε από Ολλανδό θαλασσοπόρο, ήδη υπήρχαν δώδεκα εμπορικές εταιρίες στην Ολλανδία, μεταξύ των οποίων, ο ανταγωνισμός ήταν έντονος και πολλές φορές επιζήμιος. Συνειδητοποιόντας οι Ολλανδοί έμποροι πως έτσι δεν είχαν καμία τύχη απέναντι στους Πορτογάλους, αποφάσισαν να ενώσουν τις εταιρίες τους ώστε στις 20 Μαρτίου του 1602, να ιδρύσουν την Ολλανδική Εταιρία των Ανατολικών Ινδιών (στην πραγματικότητα η ονομασία ήταν “Ηνωμένη Εταιρία Ανατολικών Ινδιών” αλλά καθιερώθηκε η ονομασία με τον εθνικό προσδιορισμό για να μην συγχέεται με τις αντίστοιχες εταιρίες των άλλων εθνών) η οποία τους επόμενους δύο αιώνες θα εξελιχθεί σε μία μεγάλη ναυτική δύναμη δημιουργώντας αποικίες στην Νότια Αφρική και την Ασία. Ως αξιωματικός στα πλοία μίας εκ των εταιριών που σύστησαν την Ολλανδική Εταιρία, ήταν ο Βίλεμ Γιάνσζουν ο οποίος είχε ήδη πραγματοποιήσει ταξίδια προς τον Ινδικό Ωκεανό.  

Ρεπλίκα του πλοίο Ντούιφκεν
  Το πρώτο ταξίδι του Βίλεμ Γιάνσζουν υπό την σημαία της Ολλανδικής Εταιρίας των Ανατολικών Ινδίών, άρχισε στα 33 του χρόνια, ως Πλοίαρχος του πλοίου “Ντούιφκεν” (Μικρό Περιστέρι), όταν απέπλευσε από την Ολλανδία στις 18 Δεκεμβρίου του 1603 συμμετέχοντας σε έναν στόλο δώδεκα πλοίων υπό την ηγεσία του Στέφεν Φαν ντερ Άγγεν με προορισμό τα νησιά της σημερινής Ινδονησίας. Όταν ο στόλος είχε πλέον φτάσει στην περιοχή Μπάντεν της Ιάβα, του ανατέθηκε η αποστολή να πλεύσει ανατολικά και να εξερευνήσει τις θάλασσες αναζητώντας νέους εμπορικούς προορισμούς. Με το ίδιο πλοίο, απέπλευσε από το Μπάντεν  στις 18 Νοεμβρίου του 1605. Διαπλέοντας την Θάλασσα της Ιάβας, έφτασε στην Θάλασσα Αραφούρα προσεγγίζοντας τις νοτιοδυτικές ακτές της νήσου Νέα Γουινέα (νότιες ακτές της σημερινής χώρας Παπούα). Απο εκεί, έπλευσε νότια, φτάνοντας στον Κόλπο Καρπενταρία της Αυστραλίας, μην έχοντας διακρίνει τον Πορθμό του Τόρες πιστεύοντας έτσι πως οι ακτές της Αυστραλίας ήταν συνέχεια των ακτών της Νέας Γουινέας. Στις 26 Φευρουαρίου του 1606, έγινε ο πρώτος ιστορικά καταγεγραμμένος ευρωπαίος που αποβιβάστηκε στην Αυστραλία, έχοντας φτάσει στις δυτικές ακτές της Χερσονήσου του Ακρωτήριου Γιορκ (σημερινή πολιτεία του Κουίνσλαντ), στις εκβολές του ποταμού Πενεφάδερ. Κατά την εξερεύνηση της περιοχής, εκείνος και το πλήρωμα του, δέχθηκαν επίθεση από τους Ιθαγενείς με συνέπεια, δέκα άνδρες του πληρώματος να σκοτωθούν και οι υπόλοιποι να υποχωρήσουν προς το πλοίο. Μετά το γεγονός αυτό, ο Γιανσζούν επέστρεψε στην Ιάβα όπου και έφτασε τον Ιούνιο του 1606 έχοντας χαρτογραφήσει μέρος των δυτικών ακτών της Χερσονήσου του Γιορκ. 
 
Η πρώτη καταγραφή ακτών της Αυστραλίας σε χάρτη, έγινε από τον Ολλανδό χαρτογράφο Έσσελ Γκέριτζ το 1622. Οι ακτές που καταγράφονται ως Nueva Guinea στην πραγματικότητα είναι μέρος των δυτικών ακτών της Χερσονήσου του Γιορκ. 

   Ο Γιανσζούν, πραγματοποίησε ένα ακόμα ταξίδι πλέοντας αυτή την φορά νότια της Ιάβα, κατευθυνόμενος νοτιοανατολικά. Είχε φτάσει - κατά τις αναφορές του - σε ένα μικρό νησί, το οποίο προφανώς δεν περιέπλευσε. Το νησί αυτό, στην πραγματικότητα, ήταν το Βορειοδυτικό Ακρωτήριο (North West Cape) της Δυτικής Αυστραλίας. Ο Γιανσζούν, χωρίς να το γνωρίζει, είχε φτάσει σε δύο σημεία μιας ηπείρου που ακόμη δεν είχε ανακαλυφθεί. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου