Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Ο Χάρτης του Μούνστερ: Ο Πρώτος Χάρτης που απεικονίζει ολόκληρη την Αμερικανική ήπειρο



Ο Χάρτης αυτός σχεδιάστηκε από τον Γερμανό χαρτογράφο Σεμπάστιαν Μούνστερ και τυπώθηκε πρώτη φορά το 1540 στην Βασιλεία με τον μακρύ τίτλο “Die neuwen Inseln, so hinder Hispanien gegen Orient bey dem land India ligen” ο οποίος θα μπορούσε να αποδοθεί από τα γερμανικά της εποχής στα ελληνικά ως “Τα νέα νησιά που εμπόδισαν την Ισπανία να συνδεθεί προς την Ανατολή με την χώρα της Ινδίας”. Ο χάρτης του Μούνστερ είναι ο πρώτος χάρτης που δείχνει όλη την ήπειρο της Αμερικής καθώς και ο πρώτος στον οποίο εμφανίζεται η σημερινή ονομασία του Ειρηνικού Ωκεανού(Mare Pacificum). 

Ας περιηγηθούμε σε αυτό τον χάρτη και ας δούμε μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα σημεία του. 

1550 Die neuen Inseln, so hinder Hispanien gegen Orient bey dem land India ligen_Fotor01

Στο αριστερό τμήμα του χάρτη, παρατηρούμε την πρώτη απεικόνιση της Ιαπωνίας με την ονομασία Zipangu, αρκετά χρόνια πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι στο νησί, μια απεικόνιση βασιζόμενη αποκλειστικά από όσα είχε μάθει και είχε καταγράψει ο Μάρκο Πόλο για αυτό το νησί. Τα νησιά που είναι σχεδιασμένα στην τύχη γύρω από την Ιαπωνία, είναι πάλι μια περιγραφή των νησιών των Μπαχαρικών. Στην πάνω αριστερή γωνία, παρατηρούμε τις ακτές της ηπειρωτικής Ασίας. Εκεί βλέπουμε την ονομασία της Κίνας όπως την είχε μεταφέρει ο Μάρκο Πόλο (Cathay) ενώ δίπλα αναγράφεται η ονομασία "INDIA superior" που σημαίνει "Ανώτερη Ινδία" με την λέξη "ανώτερη" να έχει την γεωγραφική έννοια του "βορειότερη". Δεν έχει να κάνει όμως με την σημερινή χώρα της Ινδίας. Η ονομασία αυτή, ταυτιζόταν τότε με ολόκληρο το τμήμα της Ασίας που ήταν ανατολικότερα του Ινδού Ποταμού. Στο δεξιό μέρος αυτού του αποσπάσματος, παρατηρούμε ένα νησί αριστερά της Κούβας με πορτοκαλί χρώμα όπου αναγράφεται η ονομασία "Iucatana". Το νησί αυτό στην πραγματικότητα είναι η μεξικανική χερσόνησος Γιουκατάν η οποία δεν είχε εξερευνηθεί ακόμα εξολοκλήρου. 

1550 Die neuen Inseln, so hinder Hispanien gegen Orient bey dem land India ligen_Fotor02

Το πλοίο που απεικονίζεται ακριβώς νότια από την Ιαπωνία είναι το Βικτόρια, το μοναδικό πλοίο από τον στόλο του Μαγγελάνου που κατάφερε να επιστρέψει στην Ισπανία έχοντας πραγματοποιήσει τον πρώτο περίπλου της Γης.

1550 Die neuen Inseln, so hinder Hispanien gegen Orient bey dem land India ligen_Fotor03

Στο κάτω μέρος του χάρτη, παρατηρούμε μια πρώιμη απεικόνιση του Πορθμού του Μαγγελάνου με τις νότιες ακτές του να είναι μέρος μιας άγνωστης στεριάς η οποία, μέχρι να ανακαλυφθεί το πέρασμα του Ντρέικ, συνδεόταν με την Νότια Άγνωστη Γη. Αριστερά από τον πορθμό, αναγράφεται για πρώτη φορά ο Ειρηνικός Ωκεανός με την σημερινή του ονομασία όπως την έδωσε ο Μαγελάνος (Mare pacificum) καθώς μέχρι τότε ήταν γνωστός ως Νότια Θάλασσα. 

1550 Die neuen Inseln, so hinder Hispanien gegen Orient bey dem land India ligen_Fotor04

Στο πάνω μέρος του χάρτη, με πορτοκαλί χρώμα είναι το τμήμα της Βόρειας Αμερικής που είχε εξερευνήσει το 1524 ο Φλωρεντινός θαλασσοπόρος Τζιοβάνι ντα Βεραντζάνο για λογαριασμό του Γάλλου Βασιλιά Φραγκίσκου του Πρώτου, από το όνομα του οποίου ονόμασε την περιοχή "Φρανσίσκα". Ο Βεραντζάνο είχε εξερευνήσει το τμήμα των ακτών από την Βόρεια Καρολίνα μέχρι και την περιοχή της Νέας Σκοτίας. Αριστερά, με κόκκινο χρώμα, απεικονίζεται η Φλόριδα της οποίας η ονομασία δεν περιοριζόταν στην σημερινή πολιτεία. 

1550 Die neuen Inseln, so hinder Hispanien gegen Orient bey dem land India ligen_Fotor05

Αξιοσημείωτες είναι και οι απεικονίσεις των νησιών του Ατλαντικού Ωκεανού ο οποίος μέχρι τότε ήταν γνωστός με την προηγούμενη ονομασία του ως Δυτικός Ωκεανός όπως αναγράφεται και στον χάρτη (Oceanus Occidentalis). Οι Αζόρες, αναγράφονται με την ονομασία "Exteriores" που σημαίνει "εξωτερικά (νησιά)". Νοτιότερα παρατηρούμε την Μαδέρα και ακριβώς από κάτω, τα Κανάρια Νησιά με την ονομασία "Νήσοι των Μακάρων" (Fortunatae Ins.). Νοτιότερα από τα Κανάρια, παρατηρούμε τα νησιά του Κάβο Βέρντε με την ονομασία "Νήσοι του Εσπέρου" (Ins. Hesperidum) με την ονομασία του ενός από αυτά ως San Iacobi. Το νησί αυτό είναι το Σαντιάγκο. Αριστερά, Παρατηρούμε την σημαία της Καστίλης καρφωμένη σε ένα νησί με την ονομασία "Sciana". Η σημαία αυτή συμβολίζει την κυριαρχία της Καστίλης (Ισπανίας) στην περιοχή και το νησί στο οποίο είναι καρφωμένη, είναι το Πουέρτο Ρίκο.

1550 Die neuen Inseln, so hinder Hispanien gegen Orient bey dem land India ligen_Fotor06

Νοτιότερα, παρατηρούμε τις σημερινές ακτές της Βραζιλίας και δίπλα το έμβλημα της Πορτογαλίας, συμβολίζοντας την Πορτογαλική κυριαρχία στην περιοχή. Στις ακτές τις Βραζιλίας, απεικονίζεται μια στοίβα από κλαδιά, ένα κεφάλι και ένα διαμελισμένο πόδι, με την αναγραφή Canibali". Ο Χριστόφορος Κολόμβος, όταν ανακάλυψε τις Αντίλλες, είχε καταγράψει στην φυλή ιθαγενών Ταΐνο την συνήθεια της ανθρωποφαγίας την οποία εκείνοι ανέφεραν ως "Κάνιμπα". Από αυτή την λέξη, οι Ισπανοί καθιέρωσαν τους ορισμό "κανίβαλος" για τους αυτόχθονες του Νέου Κόσμου που έτρωγαν ανθρώπους, ένας ορισμός που σήμερα έγινε ταυτόσημος με την λέξη "ανθρωποφάγος". Από την αναφορά κάποιας εξερεύνησης στις ακτές τις Βραζιλίας, ο χαρτογράφος σχεδίασε αυτή την απεικόνιση στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου