Το 1498, ο Βάσκο ντα Γκάμα ανακαλύπτει τον θαλάσσιο δρόμο από την Ευρώπη προς την Ινδία. Τα πορτογαλικά πλοία, γίνονται τα πρώτα ευρωπαϊκά πλοία που διαπλέουν τον Ινδικό ωκεανό, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για τους Πορτογάλους. Τα πρώτα εμπορεύματα που φτάνουν από την Ασία στην Λισσαβόνα, αποφέρουν ήδη μεγάλα κέρδη, ώστε οι Πορτογάλοι να καθιερώσουν και να αναπτύξουν την παρουσία τους στον Ινδικό Ωκεανό και στις θάλασσες της Νότιας Ασίας. Το 1500, εγκαθιστούν την πρώτη τους εμπορική αποικία στον Ινδικό Ωκεανό, στις ακτές της Μοζαμβίκης. Το 1502, ο Βάσκο ντα Γκάμα, μετά από τον ανηλεή βομβαρδισμό της Καλικούτης (σημερινή περιοχή της Καχικόδε, που δεν πρέπει να συγχέεται με την πόλη της Καλκούτα), υποχρεώνει τον εχθρικό - προς τους Πορτογάλους - βασιλιά της να συνθηκολογήσει αποδεχόμενος την παρουσία τους στην χώρα. Το 1505 οι Πορτογάλοι φτάνουν στην Σρι Λάνκα, το 1510 καταλαμβάνουν την Γκόα της Ινδίας και το 1511 ελέγχουν το θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ της Μαλαισίας και της Σουμάτρα ώσπου το 1512, ανακαλύπτουν τα Νησιά των Μπαχαρικών (Μολούκες). Από εκεί, οι Πορτογάλοι θα συνεχίσουν τις εξερευνήσεις στην ευρύτερη περιοχή προς αναζήτηση νέων περιοχών εμπορικής σημασίας.
Το 1513, ο Πορτογάλος Ζόρζε Άλβαρες, γίνεται ο πρώτος ευρωπαίος θαλασσοπόρος που φτάνει στην Κίνα, στην πόλη του Κουανγκτσόου, κατά την περίοδο της Δυναστείας των Μινγκ. Καθώς οι Πορτογάλοι δεν μπορούσαν να επιβληθούν στρατιωτικά σε μία τόσο μεγάλη και ισχυρή χώρα, κατόρθωσαν διπλωματικά να συνάψουν εμπορικές σχέσεις οι οποίες στην συνέχεια δοκιμάσθηκαν πολλές φορές χωρίς ωστόσο να παύσουν οριστικά. Το 1543, Οι Πορτογάλοι Φρανσίσκο Ζεϊμότο, Αντόνιο Μότα και Αντόνιο Πεϊσότο, ταξιδεύοντας με ένα Κινεζικό πλοίο - τύπου τζόγκα - στα ανοιχτά της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, έπεσαν σε μία δυνατή καταιγίδα η οποία τους παρέσυρε ανατολικότερα. Όταν έπαυσε η κακοκαιρία, στον ορίζοντα, αντίκρισαν ένα νησί στο οποίο και κατέφυγαν. Το νησί αυτό, ήταν το Τανεγκασίμα. Οι τρεις Πορτογάλοι, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1543, μόλις είχαν γίνει οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στην Ιαπωνία.
Εκείνη την περίοδο, οι Ιάπωνες, ήταν αποκλεισμένοι εμπορικά από την Κίνα. Ο Κινέζος Αυτοκράτορας, είχε απαγορεύσει στα κινεζικά πλοία να πλέουν προς την Ιαπωνία και στα Ιαπωνικά να καταπλέουν στην Κίνα, ως αντίποινα για τις επιθέσεις των Ιαπώνων πειρατών στις Κινεζικές ακτές. Έτσι, οι Πορτογάλοι βρήκαν μια καλή ευκαιρία να επεκτείνουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες στην περιοχή. Με την παρουσία του πρώτου πορτογαλικού πλοίου στην Ιαπωνία, αρχίζει η Εποχή του Εμπορίου των Ναμπάν. Η λέξη “Ναμπαν”, σημαίνει “νότιοι βάρβαροι”. Έτσι, αποκαλούσαν οι Ιάπωνες τους Πορτογάλους, καθώς τα πλοία τους έφταναν στην Ιαπωνία από τον νότο. Οι Πορτογάλοι μετέφεραν και εμπορευόντουσαν στην Ιαπωνία, αγαθά όπως το μετάξι, ο κασσίτερος, ο μόλυβδος, το βαμβάκι, ο χρυσός κ.α. Μέσω των Πορτογάλων, έφτασε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το φορητό πυροβόλο (κοινώς, καραμπίνα). Από τότε, οι Ιάπωνες στρατιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν το γνωστό σπαθί των σαμουράι δημιουργώντας τα δικά τους πυροβόλα και μέσα σε πενήντα χρόνια, είχαν φτάσει να έχουν ένα στρατό εξοπλισμένο, καλύτερα και από τους Ευρωπαϊκούς της εποχής. Μια ακόμη επιρροή των Πορτογάλων προς τους Ιάπωνες, ήταν στην ναυπηγική τέχνη. Οι Ιάπωνες, άρχισαν να ναυπηγούν πλέον τα δικά τους μεγάλα πλοία, τα επονομαζόμενα “Πλοία της Κόκκινης Σφραγίδας”, φτάνοντας τον 17ο αιώνα, να έχουν δημιουργήσει τον δικό τους ευυπόληπτο στόλο
Οι Πορτογάλοι, μέσω ιεραποστόλων, προσπάθησαν να διαδώσουν στην χώρα, τον Χριστιανισμό. Αν και μέχρι έναν βαθμό τα κατάφεραν, αυτό δημιούργησε αρκετές διατριβές μεταξύ των χριστιανών και εκείνων που συνέχισαν να είναι πιστοί στις παραδόσεις τους, με αποτέλεσμα ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας να απαγορεύσει τον χριστιανισμό στην χώρα και να εκτοπίσει τους χριστιανούς το 1641. Αυτό, είχε ως συνέπεια για τους Πορτογάλους, να αντικατασταθούν εμπορικά από τους Ολλανδούς οι οποίοι δεν είχαν καμία ιεραποστολική βλέψη. Από τότε μέχρι το 1859, οι Ολλανδοί και οι Κινέζοι, μονοπωλούσαν στο Ιαπωνικό εμπόριο, μέχρι που άρχισαν να φτάνουν και τα πλοία των άλλων δυνάμεων της εποχής (Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι, κλπ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου