Το Καλοκαίρι του 1493, στο Μπρίστολ, φτάνουν τα νέα από το ταξίδι του Κολόμβου και την εύρεση του θαλάσσιου δρόμου προς την Ασία (όπως πίστευαν τότε). Το γεγονός αυτό, έκανε τον Καμποτ, να απευθυνθεί αμέσως στον Βασιλιά Ερρίκο της Αγγλίας και να του ζητήσει την άδεια να πλεύσει δυτικά προς την Ασία πριν οι Ισπανοί καθιερώσουν μονοπώλιο. Ο Βασιλιάς Ερρίκος, στην προοπτική της απευθείας σύνδεσης της Αγγλίας με την Ασία που θα τόνωνε κατά πολύ τη οικονομία της χώρας, έδωσε στον Κάμποτ την πλήρη ελευθερία να πλεύσει προς όποια κατεύθυνση ήθελε, να ανακαλύψει και να εξερευνήσει νέες και άγνωστες χώρες. Του έδωσε μάλιστα και το κίνητρο, πως ότι εμπορεύματα έφερνε στην Αγγλία, θα είχε το δικαίωμα να τα εισάγει χωρίς δασμούς με μόνη δέσμευση να αποδίδει το ένα πέμπτο των κερδών του προς το Βασίλειο.
Το 1496, έγινε η πρώτη προσπάθεια. Ο Κάμποτ απέπλευσε από το Μπρίστολ για το άνοιγμα του νέου θαλάσσιου δρόμου. Μια μεγάλη καταιγίδα όμως, του ανέκοψε την πλεύση. Παρά την προσπάθεια του να συνεχίσει, η εξάντληση των προμηθειών τον ανάγκασε να επιστρέψει πίσω. Αυτό όμως δεν τον πτόησε. Στις 2 Μαΐου, του 1497, αναχωρεί και πάλι από το Μπρίστολ με το πλοίο “Μάθιου” και μόλις 18 άνδρες μαζί του. Έπλευσε νότια της Ιρλανδίας, και από εκεί συνέχισε να πλέει δυτικά. Έφτασε στο νησί Μπρέτον του Καναδά, όπου εκεί έστησε την Αγγλική σημαία, ανακηρύσσοντας την κατάκτηση του νησιού στο όνομα του Βασιλιά της Αγγλίας. Πεπεισμένος πως είχε φτάσει στην Ασία, φόρτωσε τα πλοίο με ξύλα από τα άφθονα δέντρα της περιοχής και συνέχισε να πλέει βορειότερα, εξερευνώντας τις ανατολικές ακτές του Νησιού της Νέας Γης. Αφού έφτασε στο βορειότερο σημείο του νησιού, από εκεί, επέστρεψε στο Μπρίστολ για να αναγγείλει τα νέα στον Βασιλιά, όπου και έφτασε στις 6 Αυγούστου του ίδιου έτους.
Κατά την αναφορά του στον Βασιλιά Ερρίκο, ο Κάμποτ, είπε πως είχε φτάσει στην χώρα του Τζέγκις Χαν αλλά δεν βρήκε πουθενά μετάξι και μπαχαρικά. Στο επόμενο ταξίδι σκόπευε να εξερευνήσει πιο νότια μέχρι να βρει την Ιαπωνία και να φτάσει στον ισημερινό, έτσι ώστε να βρει τα πολύτιμα αγαθά της Ασίας, και να μετατρέψει το Λονδίνο στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Κόσμου. Ο Ερρίκος, ενθουσιασμένος από την αναφορά του Κάμποτ, υποσχέθηκε να του παράσχει έναν ενισχυμένο στόλο για την επόμενη εξόρμηση. Επενδύοντας στα επερχόμενα κέρδη της αποστολής, ο Βασιλιάς παραχώρησε δάνεια σε σημαντικούς εμπόρους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αποστολή. Παράλληλα, ο Κάμποτ έκανε ταξίδια στην Λισσαβόνα και την Σεβίλλη για να βρει έμπειρους ναυτικούς που είχαν συμμετάσχει στο ταξίδι του Κολόμβου αλλά και σε εξερευνητικά ταξίδια των Πορτογάλων, ώστε να τους πάρει μαζί τους στην αποστολή.
Στις αρχές Μαΐου του 1498, ο Cabot αναχώρησε από το Μπρίστολ με πέντε πλοία γεμάτα από εμπορεύματα τα οποία θα αντάλλαζαν με μπαχαρικά. Το ένα από αυτά τα πλοία το είχε ναυλώσει ο ίδιος ο Βασιλιάς. Όταν ο στόλος πέρασε από την Ιρλανδία και βγήκε στην ανοιχτή θάλασσα, έπεσε σε ισχυρή καταιγίδα. Το ένα από τα πλοία κατέφυγε στις ακτές της Ιρλανδίας. Τα υπόλοιπα πλοία, συνέχισαν να πλέουν προς την καταιγίδα και από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους όπως και του Κάμποτ.
Το πρώτο ταξίδι του Κάμποτ στην Αμερική
|
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ !!! ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΑ, ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ, ΚΑΛΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ !!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια κύριε Κυριάκο. Να είσαστε πάντα καλά.
Διαγραφή