Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Τα Πλάτη των Αλόγων


   Πλάτη των Αλόγων, ονομάζονται οι δύο γεωγραφικές ζώνες της Γης μεταξύ του τριακοστού και του τριακοστού πέμπτου γεωγραφικού παράλληλου, στο Βορειο και στο Νότιο ημισφαίριο. Στα γεωγραφικά πλάτη αυτά, οι συχνοί αντικυκλώνες (δηλαδή, τα υψηλά βαρομετρικά συστήματα) που επικρατούν, δημιουργούν υποτροπικό κλίμα με παρατεταμένες καλοκαιρίες και ήπιους χειμώνες. 


   Κατά την περίοδο της αποίκισης της Αμερικής, τα Ισπανικά πλοία που ταξίδευαν σε αυτά τα πλάτη και μετέφεραν άλογα από την Ισπανία προς τον Νέο Κόσμο, λόγω των υψηλών βαρομετρικών συστημάτων που επικρατούν στα πλάτη αυτά, συναντούσαν συχνά νηνεμίες που αύξαναν κατά πολύ την διάρκεια του ταξιδιού με συνέπεια το νερό να μην επαρκεί για τους άνδρες των πληρωμάτων και τα άλογα. Έτσι, μπροστά στον κίνδυνο τα πληρώματα να μείνουν χωρίς νερό, αναγκάζονταν να πετάνε τα άλογα στην θάλασσα. Από αυτή την τακτική επιβίωσης των θαλασσοπόρων, προήλθε ο όρος “Πλάτη των Αλόγων” για την συγκεκριμένη υποτροπική γεωγραφική ζώνη του Βορείου - αρχικά - και του Νοτίου Ημισφαιρίου.  


3 σχόλια:

 1. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΔΕΝ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΡΟΦΗ ; ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΥΤΑΡΚΕΙΣ ; ΜΗΠΩΣ ΠΛΗΣΙΑΖΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δύο λόγοι μου έρχονται στο μυαλό. Ο ένας είναι πως η κατανάλωση κρέατος αλόγου εκείνη την εποχή ήταν ταμπού στην Ισπανία και ο άλλος ο οποίος είναι πως από την στιγμή που υπήρχε θέμα εξοικονόμησης νερού σε ένα πλοίο, Αν έτρωγαν τα άλογα, το νερό που θα γλίτωναν από τα ζώα θα το κατανάλωναν για να τα χωνέψουν!

   Διαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή