Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Περιήγηση στο Διαδραστικό Μουσείο των Ανακαλύψεων του Πόρτο (BINTEO)

  Οι Πορτογάλοι, ήταν εκείνοι που με τις εξερευνήσεις τους πρωτοστάτησαν στην εποχή που σήμερα γνωρίζουμε ως Εποχή των Ανακαλύψεων. Μετέτρεψαν το μειονέκτημα που είχε η χώρα τους να βρίσκεται στο - τότε - απομακρυσμένο δυτικό τέλος του Κόσμου σε πλεονέκτημα, στρέφοντας το βλέμμα τους προς τον ωκεανό. Ήταν εκείνοι που τόλμησαν πρώτοι να τον εξερευνήσουν συστηματικά, ξεπερνώντας τις φοβίες και τις δεισιδαιμονίες της εποχής. Οι θαλασσοπόροι αυτής της μικρής χώρας που τότε αριθμούσε μόλις ένα εκατομμύριο κατοίκους, ανακάλυψαν τις υποσαχάριες ακτές της Αφρικής, τον θαλάσσιο δρόμο προς την Ασία, τις ακτές της Βραζιλίας και όχι μόνο. Ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στην Άπω Ανατολή διά θαλάσσης δημιουργώντας αποικίες από την Βραζιλία μέχρι και τα Νησιά των Μπαχαρικών έχοντας ανακαλύψει το μεγαλύτερο - άγνωστο τότε - μέρος των ακτών του Κόσμου. Βάσκο ντα Γκάμα, Μαγγελάνος, Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος, Βαρθολομαίος Ντιάζ, Πέντρο Άλβαρεζ Καμπράλ, είναι μόλις λίγοι από τους πολλούς Πορτογάλους θαλασσοπόρους που έγραψαν ιστορία. Μελετώντας κάποιος τις ιστορίες τους, μπορεί να παρασυρθεί σε ένα συναρπαστικό και μαγευτικό ταξίδι. Όπως είναι φυσικό, σήμερα στην Πορτογαλία, υπάρχουν μουσεία, μνημεία και ιστορικοί χώροι, ανάλογοι εκείνης της χρυσής εποχής των Πορτογάλων οι οποίοι την αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο. Στο Πόρτο, υπάρχει ένα μουσείο αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα στο οποίο, θα περιηγηθούμε. 

  Το Μουσείο “Ο Κόσμος των Ανακαλύψεων”, είναι ένα διαδραστικό μουσείο το οποίο δεν μεταφέρει απλά τον επισκέπτη στην εποχή των Πορτογαλικών γεωγραφικών ανακαλύψεων, αλλά τον ταξιδεύει και στις ίδιες τις ανακαλύψεις - θα μπορούσα να πω - στην κυριολεξία! Κατά την είσοδο στο μουσείο, το προσωπικό με υποδέχθηκε στο γκισέ των εισιτηρίων, ντυμένο με ρούχα της εποχής. Το εισιτήριο των 14 ευρώ, για κάποιους που δεν έχουν ιδέα για το τι πρόκειται να ζήσουν εκεί, ίσως φανεί λίγο ακριβό. Εγώ πάντως, όταν βγήκα είπα πως άξιζε τα λεφτά του, και με το παραπάνω. Η περιήγηση, αρχίζει με τον Ερρίκο τον Θαλασσοπόρο να συστήνεται και να εξηγεί περιληπτικά για την περιπέτεια των ανακαλύψεων. Έπειτα, το ευγενέστατο προσωπικό, με καθοδήγησε σε μία σειρά από διαδραστικές αίθουσες όπου εκεί μπήκα για τα καλά στο πνεύμα των ανακαλύψεων, μέσω μεγάλων οθονών αφής, προβολών και αναπαραστάσεις ομοιωμάτων όπως το εσωτερικό ενός πλοίου των εξερευνήσεων. Κάθε αίθουσα του μουσείου, ήταν και μία έκπληξη. Η μεγαλύτερη όμως, ήταν στο τέλος. Ξαφνικά, βρέθηκα σε μία προβλήτα όπου με περίμενε μια μικρή καραβέλα! Μπήκα μέσα και τότε άρχισε μια μοναδική 20λεπτη περιήγηση! Η καραβέλα άρχισε να διασχίζει ένα ποτάμι όπου στις όχθες του υπήρχαν αναπαραστάσεις από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας των Πορτογαλικών εξερευνήσεων. Το θέαμα ήταν τόσο μαγευτικό, πού όταν ολοκληρώθηκε η περιήγηση, ζήτησα από τον υπάλληλο που ήταν στην προβλήτα- αν είναι δυνατόν - να την επαναλάβω. Κάτι, που ο ευγενέστατος υπάλληλος δεν μου αρνήθηκε. 

  Αυτή την μοναδική εμπειρία, σας την παρουσιάζω μέσα από λίγες φωτογραφίες και ένα βίντεο το οποίο προσπάθησα να συμπτύξω όσο γίνεται ώστε να μην είναι κουραστικό. Αν ποτέ ο δρόμος σας σας βγάλει στην πόλη του Πόρτο, ακόμα και αν δεν σας ενδιαφέρουν οι ναυτικές εξερευνήσεις, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε αυτό το μουσείο. Εκεί, θα ζήσετε μια εμπειρία που θα θυμάστε για πολύ καιρό.  
Δείτε το βίντεο:
Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του μουσείου:  The World of Discoveries

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου