Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Παγκόσμιος Χάρτης του 1581 που απεικονίζει τον κόσμο σαν... προπέλα!
  Τον 16ο αιώνα, ο χριστιανικός φονταμενταλισμός κυριαρχούσε τόσο, ώστε τα πάντα να εξορθολογίζονται με βάση τις θρησκευτικές αρχές. Απόρροια της θεολογικής αντίληψης που επικρατούσε τότε, είναι και αυτός ο χάρτης του Γερμανού θεολόγου και χαρτογράφου πάστορα Χέινριχ Μπούντινγκ (Heinrich Bunting). Στο κέντρο του κόσμου, βρίσκεται η Ιερουσαλήμ λόγω του Ιησού. Από εκεί, εκτείνονται ομοίως οι τρεις βασικές ήπειροι, σχηματίζοντας ένα τρίφυλλο λουλούδι συμβολίζοντας έτσι την Αγία Τριάδα. Βέβαια, μπορεί κάποιος να πει πως το σχήμα αυτό μοιάζει περισσότερο με προπέλα αλλά οι προπέλες τότε, δεν είχαν ακόμα εφευρεθεί.

   Πάνω στις ηπείρους, αναγράφονται διάφορες πόλεις και περιοχές. Η κόκκινη περιοχή που υπάρχει μεταξύ Αφρικής και Ασίας είναι... η Ερυθρά Θάλασσα. Κάτω αριστερά, υπάρχει και ένα κομμάτι της νεοανακαληφθείσας τότε αλλά ανεξερεύνητης ακόμα στο σύνολο της, Αμερικής. Στο πάνω μέρος του χάρτη, φαίνεται η περιοχή της Αγγλίας ως νησί (χωρίς το βόρειο κομμάτι της Μεγάλης Βρετανίας) και ένα μέρος της Σκανδιναβικής χερσονήσου το οποίο ο χαρτογράφος έχει ονομάσει ως Δανία (Danmark). Σε διάφορα σημεία της θάλασσας που περιβάλει τις τρεις ηπείρους, είναι ζωγραφισμένα διάφορα τέρατα ως έναν δείγμα των δοξασιών που υπήρχαν τότε για το τι υπάρχει στις άκρες του κόσμου. Το πλοίο που φαίνεται στον χάρτη, προφανώς υποδηλώνει τον θαλάσσιο δρόμο από την Ευρώπη προς την νέα ήπειρο.

  Ο χάρτης αυτός, είναι μέρος ενός βιβλίου Itinerarium Sacrae Scripturae (στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως Ταξίδι μέσα από την Αγία Γραφή).
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου