Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Σίδνεϊ: Η Άφιξη των Πρώτων Ευρωπαίων

   Στις 29 Απριλίου του 1770, ο Τζέιμς Κουκ με το πλοίο Εντέβορ, αγκυροβολεί για πρώτη φορά στις ακτές τις Αυστραλίας, σε έναν κόλπο όπου ο Βοτανολόγος Τζόζεφ Μπάνκς, συνέλεξε χιλιάδες διαφορετικά βότανα, πολλά από τα οποία ήταν άγνωστα στους Ευρωπαίους. Για τον λόγο αυτό, ο Κουκ, τον ονόμασε Κόλπο των Βοτάνων. Ο κόλπος αυτός, σήμερα είναι τμήμα της σημερινής πόλης του Σίδνεϊ, διατηρώντας το ίδιο όνομα (Botany Bay).  Ο Κουκ, έχοντας χαρτογραφήσει τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας και αξιώνοντας τες στο όνομα του Βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου του Γ’, όταν επέστρεψε στο Λονδίνο, πρότεινε την δημιουργία ενός οικισμού στον Κόλπο των Βοτάνων.

   Τον Μάιο του 1787, ένας στόλος απαρτιζόμενος από έντεκα πλοία, ο ονομαστός ως “Πρώτος Στόλος”, υπό τον Αρθουρ Φίλιπ, απέπλευσε από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας, μεταφέροντας πάνω από χίλιους αποίκους (άνδρες και γυναίκες), από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν κατάδικοι. Τον Ιανουάριο του 1788, ο στόλος έφτασε στον Κόλπο των Βοτάνων για την δημιουργία της πρώτης αποικίας στην Αυστραλία. Λίγες μέρες μετά την άφιξη του στόλου, οι Άγγλοι, διαπίστωσαν πως ο κόλπος που βρισκόταν βορειότερα του Κόλπου των Βοτάνων, ήταν καταλληλότερος για την δημιουργία του οικισμού με τον Φίλιπ να τον περιγράφει ως το καλύτερο λιμάνι στον Κόσμο. Ο κόλπος αυτός, είναι το σημερινό λιμάνι του Σίδνεϊ (Sydney Harbour) και ο πρώτος οικισμός στήθηκε στο Όρμο Σίδνει (Sydney Cove). 


  Ο Φίλιπ, αρχικά, ονόμασε την αποικία ως Νέα Αλβιώνα. Σύντομα όμως, το 1789, μετονομάστηκε σε Σίδνεϊ, από το όνομα του Βρετανού Υπουργού, Τόμας Τάουνσεντ, ο οποίος είχε τον τίτλο “Λόρδος Σίδνεϊ”. Ο Λόρδος Σίδνεϊ, ήταν εκείνος που προσυπόγραψε, ως αρμόδιος από την κυβέρνηση, την έγκριση για την δημιουργία Βρετανικής αποικίας στην Αυστραλία. Ο λόγος που δόθηκε αυτή η ονομασία, είναι αδιευκρίνιστος. Πολύ πιθανόν όμως, να καθιερώθηκε από τους επόμενους αποίκους που έφτασαν στην αποικία με τον Δεύτερο Στόλο και τον Τρίτο Στόλο το 1790 και το 1791 αντίστοιχα, αποκαλώντας την ως  “η αποικία του (Λόρδου) Σίδνεϊ”.  Ο πληθυσμός της πόλης, άρχισε να ανεβαίνει ραγδαία από το 1851, όταν στα περίχωρα της βρέθηκαν κοιτάσματα χρυσού, ξεπερνώντας τους 200.000 κάτοικους από 39.000 που ήταν μέχρι τότε. Σήμερα, το Σίδνεϊ, είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, έχοντας πλέον πέντε εκατομμύρια κατοίκους. 


2 σχόλια:

  1. Χαίρετε. Μη πως γνωρίζετε, τι είδους κατάδικοι ήταν αυτοί? Ήταν εγκληματίες δολοφόνοι, κλέφτες ή άνθρωποι που διώκονταν για πολιτικά ή θρησκευτικά φρονήματα ή χρέη. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα. κατά την έρευνα μας, δεν εστιάσαμε για το τι είδους κατάδικοι μπορεί να ήταν. Πιθανότατα να ήταν όλων των ειδών. Απλώς, για αποφυγή παρεξήγησης, στο κείμενο χρησιμοποιείται ο όρος "κατάδικοι" σύμφωνα με το Δίκαιο της εποχής.

      Διαγραφή