Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Το Μνημείο των Ανακαλύψεων - Λισσαβόνα

  Το Μνημείο των Ανακαλύψεων, είναι ένα μνημείο ορόσημο για την Εποχή των Ανακαλύψεων. Βρίσκεται στην περιοχή της Μπελέμ (προάστιο της Λισσαβόνας), στην βόρεια όχθη του ποταμού Ταγού μπροστά από το Μοναστήρι των Ιερωνύμων όπου εκεί βρίσκεται και ο τάφος του Βάσκο ντα Γκάμα. Εγκαινιάστηκε στις 9 Αυγούστου του 1960, μία χρονιά όπου συμπληρώνονταν  500 χρόνια από τον θάνατο του θεμελιωτή των ναυτικών ανακαλύψεων, Ερρίκο τον Θαλασσοπόρο. Έχει ύψος 55 μέτρα. Είναι φτιαγμένο από τσιμέντο και κοκκινόπετρα από την περιοχή της Λεΐρια ενώ τα αγάλματα είναι σμιλευμένα από ασβεστόλιθο.  Ο σχεδιασμός του παραπέμπει σε καραβέλα όπου πάνω της στέκονται 33 αγάλματα που αναπαριστούν σημαντικές προσωπικότητες των Πορτογαλικών ανακαλύψεων τον 15ο και τον 16ο αιώνα. Εσωτερικά του μνημείου, υπάρχει ένας ανελκυστήρας όπου οι επισκέπτες, μπορούν να ανεβούν στην κορυφή και να θαυμάσουν την μοναδική θέα.   Στο εγχείρημα αυτό, η Κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής πρόσφερε ως δώρο την δημιουργία της μοναδικής πλατείας που βρίσκεται πριν από την είσοδο του μνημείου. Εκεί, είναι φτιαγμένο από διαφορετικών χρωμάτων ασβεστόλιθους ένα τεράστιο ανεμολόγιο διαμέτρου 50 μέτρων όπου στο κέντρο του βρίσκεται ένας παγκόσμιος χάρτης πλάτους 14 μέτρων όπου πάνω στις χώρες που ανακάλυψαν οι Πορτογάλοι, αναγράφονται τα έτη. Στην είσοδο του Μνημείου, αριστερά και δεξιά, υπάρχουν δύο επιγραφές στα Πορτογαλικά. Στην αριστερή αναγράφεται “Προς τον Ερρίκο τον Θαλασσοπόρο και προς τους Πορτογάλους που ανακαλύψαν τους δρόμους της Θάλασσας” και στην δεξιά αναγράφεται “Στην 5η εκατονταετία του Ερρίκου του Θαλασσοπόρου 1460 - 1960”. Ας δούμε όμως, ποιοι είναι εκείνοι που αναπαρίστανται στα αγάλματα. 

   Στην κορυφή, αναπαρίστανται ο Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος, κρατώντας μία καραβέλα. Τα υπόλοιπα αγάλματα, είναι μοιρασμένα στην ανατολική πλευρά του Μνημείου (προς την Λισσαβόνα) και στην αυτική (προς τον Πύργο της Μπελέμ.  Στην ανατολική πλευρά από πάνω προς τα κάτω, αναπαρίστανται (εντός παρενθέσεως αναφέρεται η αντίστοιχη ανακάλυψη ή η ιδιότητα): 
Ο Αφόνσο ο 5ος, ο Βάσκο ντα Γκάμα (θαλάσσιος δρόμος προς την Ινδία), ο Αφόνσο Γκονσάλβεζ Μπαλντάια (Κόλπος του Αργκίν), ο Πέντρο Αλβάρεζ Καμπράλ (Βραζιλία), ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος (Φιλιππίνες) ο Νικολάου Κοέλιο (ο πρώτος που επέστρεψε στην Πορτογαλία μετά το πρώτο ταξίδι στην Ινδία), ο Γκασπάρ Κόρτε Ρεάλ (Καναδάς), ο Μαρτίμ Αφόνσο δε Σόουζα (ο πρώτος Κυβερνήτης της Βραζιλίας ως Πορτογαλική αποικία), ο Ζοάο ντε Μπάρος (συγγραφέας), ο Εστεβάο ντα Γκάμα (θαλασσοπόρος και Κυβερνήτης της Πορτογαλικής Ινδίας), ο Βαρθολομαίος Ντιάζ (Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας), ο Ντιόγκο Κάο (Ποταμός Κογκό), ο Αντόνιο δε Αμπρέου (θαλασσοπόρος), ο Αφόνσο δε Αμπουκέρκ ( δεύτερος Αντιβασιλέας της Ινδίας), ο Φράνσις Σαβιέρ (ιεραπόστολος), και ο Κριστοβάο ντα Γκάμα (θαλασσοπόρος).

  Στην δυτική πλευρά, αντίστοιχα, αναπαρίστανται: Ο Δούκας της Κοΐμπρα Πέντρο, η Βασίλισσα Φιλίππα του Λανκαστερ, ο Φερνάο Μενντές Πιντό (εξερευνητής και συγγραφέας), ο Γκονσάλο δε Καρβάλιο (ιεραπόστολος), ο Ερρίκος της Κοΐμπρα (ιεραπόστολος), ο Λουίς δε Καμόες (ο εθνικός ποιητής της Πορτογαλίας), ο Νούνο Γκονσάλβεζ (ζωγράφος), ο Γκομές Εάνες δε Ζουράρα (χρονικογράφος), ο Περό δε Κοβιλιά (Ταξίδεψε προς την Ανατολική Αφρική πριν το ταξίδι του Βάσκο ντα Γκάμα ως κατάσκοπος), ο Ζάκομε δε Μαϊορκα (χαρτογράφος), ο Πέδρο Εσκομπάρ (θαλασσοπόρος), ο Πέδρο Νούνες (μαθηματικός), ο Περό δε Αλενκέρ (θαλασσοπόρος), ο Ζιλ Εάνες (Ακρωτήριο Μποζαντόρ), ο Ζόάο Γκονσάλβεζ Ζάρκο (Μαδέιρα), Φερδινάνδος ο Άγιος (Πρίγκιπας). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου