Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Πώς "βαπτίσηκε" η Αμερική;


   Λίγο-πολύ, όλοι ξέρουμε πως ο Χριστόφορος Κολόμβος, ανακάλυψε την Αμερική. Παρόλα αυτά όμως, το όνομα της το πήρε από τον Φλωρεντίνο έμπορο και εξερευνητή, Αμέρικο Βεσπούτσι. Πώς καθιερώθηκε το όνομα "Αμερική" για την νέα ήπειρο και ποιος ήταν ο "νονός";


Το 1492 ο Γενουάτης Χριστόφορος Κολόμβος για λογαριασμό των Ισπανών, έφτασε για πρώτη φορά στις Αμερικανικές ακτές πιστεύοντας μέχρι και τον θάνατο του πως είχε ανακαλύψει τις ανατολικές ακτές της Ασίας. Το ίδιο, πίστευαν και οι Ισπανοί οι οποίοι αμέσως άρχισαν την αποίκηση των νέων χωρών. Η αντίληψη αυτή υπήρχε γενικότερα στην Ευρώπη μέχρι που ο Αμέρικο Βεσπούτσι, εξερευνώντας τις άγνωστες τότε ακτές της Αμερικής, φτάνοντας το 1501 στο Ρίο δε λα Πλάτα, ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε πως οι ακτές αυτές δεν είναι μέρος της Ασίας αλλά μιας νέα ηπείρου.

Σύντομα, η θεωρία αυτή έγινε αποδεχτή από τους ευρωπαίους. Έτσι άρχισαν να σχεδιάζονται και οι πρώτοι παγκόσμιοι χάρτες που συμπεριλάμβαναν και τις νέες χώρες. Το 1507, ο Γερμανός χαρτογράφος Μαρτίνος Βαλντσεσμέλερ (Martin Waldseemuller) έκδωσε έναν δωδεκασέλιδο χάρτη τον οποίο ονόμασε Παγκόσμια Κοσμογραφία (Universalis Cosmographia). Εκεί αναγράφεται για πρώτη φορά το όνομα που καθιερώθηκε για την νέα τότε ήπειρο.

Δείτε ολόκληρο τον χάρτη και το σημείο όπου για πρώτη φορά αναγράφεται το όνομα "Αμερική" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου